19 február 2015,
 0

Üzletkötő, értékesítő kerestetik – Olvasom az egyik állásportálon, egy sikeres start-up cég újabb vállalkozásának beindításához keres üzletkötőt, értékesítőt. Bizonyára szeretné a legjobbakat, mert érdeklődik a jelölt véleménye felől, vajon mit gondol a szerethető üzletkötés felől.

A mindennapokban elvárás az önálló munkavégzés, majd az értékesítői feladatok érintőleges felsorolása következik: úgymint potenciális ügyfelek megkeresése, termék, szolgáltatás bemutatása, személyes meggyőzés. A feladat elvégzéséhez természetesen rendelkezésre állnak a modernkori infokommunikációs munkaeszközök, tablet, telefon. Eddig mondhatni tipikus a keresés. Ám amikor a jelentkezés módjának feltüntetése következett, akkor ragadta meg figyelmemet a címbeli mondat! Az úgynevezett motivációs levél nyitómondata volt ez, majd kifejezett kérése volt az állást kínálónak, hogy az általuk megadott kezdő mondatot folytatva készítse el a jelentkező azt a bizonyos motivációs levelet:

Eladni azért jó, mert…

Ettől kezdve szabad a pálya! Mindenki szabadon alkothatja meg a mondat folytatását, kinek mit jelent, miért szerethető az üzletkötés, ki mit szeret az üzletkötésben? Inspiráló, csupa pozitív gondolatmenetre ösztönzés! Végre nem szokványos toborzási szöveg! Teljesen egyénre szabott megközelítést tesz lehetővé, könnyítve ezáltal az állást megpályázó dolgát, – hiszen „csak be kell fejezni a megkezdett mondatot” – valamint a kiíró számára is egyszerűsödik a jelentkezők első körös szűrése!

Álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjunk csak el azon, hogy valóban, miért is szerethető az eladás, az értékesítés!
Meg tudjuk fogalmazni magunknak, hogy valóban mi az, ami szerethető nekünk az üzletkötésben? Talán a klasszikus értelmezésű értékesítési folyamat egyes elemei: a telefonálás, vagy a személyes találkozás, talán az ajánlat elkészítése, esetleg a szerződés, a megállapodás elkészítése? Vagy valami egészen másfajta, belső hajtóerő az, ami miatt szerethetjük? Az emberi kapcsolatok, a bizalmi légkör, a változatosság?

Ön, mint az értékesítők vezetője megkérdezte már valamikor az saleseit? Ismeri személyes válaszukat?

Munkám során, a sales coaching találkozásokon én bizony gyakran megkérdezem a saleseket, hogy mi az, amiért szeretik ezt a munkát. Vajon mit gondolnak a szerethető üzletkötés felől? Pár percnyi gondolkodási időt követően a legváltozatosabb válaszok érkeznek.

Tegyünk egy próbát!

Megkérem, hogy fejezze be a következő mondatot:
Azért szeretek értékesíteni, mert…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.


× 5 = húsz(on)